Κυριακή 23 Μαρτίου 2014



Μέχρι τα τέλη του 1960 η ελληνική οικογένεια  της υπαίθρου διάθετε έναν αξιόλογο αριθμό παραγωγικών ζωών (άλογο, πρόβατο αίγα ,κότα ,χοίρος …κλπ) τα όποια συντελούσαν εκτός από τις εργασίες της καθημερινότητας (όργωμα ,μεταφορά …) και στην οικιακή τους αυτάρκεια  .
Η αυτάρκεια αυτή τους έδινε το πλεονέκτημα της ανεξαρτησίας τους ,στις προκλήσεις των καιρών αλλά και γινόταν συνεχιστής μια γνώσης η όποια μεταδιδόταν βιωματικά ,από τους γονείς στα παιδιά .
Έτσι λοιπόν ,οι νέες γενιές δεν ήταν αποκομμένες από το παρελθόν και γινόντουσαν συνεχιστές του μέλλοντος .
Όμως ,η αστυφιλία που επικράτησε ή επιβλήθηκε μετά το 1960 οδήγησε σε εσωτερική μετανάστευση τους κάτοικους της υπαίθρου, προς στα μεγάλα αστικά κέντρα και αντικατέστησε τα παραδοσιακά επαγγέλματα της υπαίθρου ,με τα νέα προβληθέντα της πόλης ,με αποτέλεσμα η ύπαιθρος να ερημώσει και η γνώση να αρχίζει να χάνεται μαζί με τις παραδόσεις …….
Σήμερα ,που η κρίση χτύπα το κάθε νοικοκυριό , ξαναεμφανίζεται δειλά -δειλά η ανεξαρτητοποίηση της οικιακής οικονομίας ,που από αυτήν εκπορεύεται η οικιακή κτηνοτροφία .Συγχρόνως, με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ,τα όποια μέσα από την οικιακή κτηνοτροφία ,διεισδύουν στονπραγματικό κόσμο της γνώσης ,της προσφοράς, της υπευθυνότητας και της χαράς της δημιουργίας. Αυτοί οι όποιοι θα είναι ο αυριανοί συνεχιστές της παράδοσης και της οικιακής αυτάρκειας.
Οπότε ,ο  σύγχρονος Έλληνας εγκαταλείπει συνειδητά τη ζωή της πόλης και αναζητά να επιστέψει στον παραδοσιακό τρόπο ζωής του παρελθόντος .




Σ’αυτήν  την σπουδαία στροφή που κάνει, η οικιακή αιγοτροφία θα αποτελέσει βοήθεια  για την επίτευξη των στόχων του με  βήματα όμως ,καλά σχεδιασμένα και επιστημονικά καταρτισμένα .Διότι η αίγα είναι ένα αγροτικό παραγωγικό ζώο ,το όποιο χαρακτηρίζεται ως «η αγελάδα των φτωχών » και όχι  άδικα ,γιατί μπορεί με μεγάλη ευκολία να προσαρμόσει και να αξιοποιήσει και την ποιό φτωχή βλάστηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροφή της καλύπτεται από το μεγαλύτερο ποσοστό  από την θαμνώδη βλάστηση 50%, από ψυχανθή 25 %και 25% από την αγρωστώδη και χωρίς μεγάλες απαιτήσεις στην ενδιαίτηση της , αρκεί η επιλογή του χώρου μας να είναι αυτή που να μπορεί να μας παρέχει αυτή την χρήση.




Υπάρχουν θα λέγαμε δέκα βήματα τα όποια θα πρέπει να ακολουθήσουμε έτσι ώστε η οικιακή μας  κτηνοτροφία (αιγοτροφία) να επιτύχει .
1.Η  έναρξη για την οικιακή αιγοτροφία θα ξεκινήσει με την σύμφωνη συμμέτοχη όλης της οικογένειας.

2. Η προμήθεια σχετικών βιβλίων για την  φροντίδα, την υγεία, τις αρρώστιες, και γενικά την διαχείριση της αίγας, όπως και την αναζήτηση σχετικών ομάδων στο  fβ ή blog τα οποία έχουν αυτό το αντικείμενο, έτσι ώστε να έχουμε το θεωρητικό υπόβαθρο  της όλης εκτροφής .

3. Την αναζήτηση ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται πάνω σ’ αυτόν τον κλάδο.

4. Ανάλογα με τον χώρο που έχουμε και τις απαιτήσει μας θέτουμε το ερώτημα: την εκτροφή την κάνω για το  γάλα?  το κρέας?  το τυρί?  καθαρά μόνο για ενασχόληση? για όλα τα παραπάνω?

Έτσι ώστε ,να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τον αριθμό των ζώων και για την ράτσα που θα επιλέξουμε, αν δηλαδή θα είναι καθαρά  γαλακτοπαραγωγής, κρεατοπαραγωγής  ή  και τα δύο, καθώς και την ποσότητα παραγωγής γάλατος.

5.Ξεκινάμε λοιπόν, να κατασκευάσουμε τις εγκαταστάσεις, όπου θα στεγάσουμε τις αίγες, ανάλογα με τον αριθμό που έχουμε επιλέξει ότι θα εκτρέψουμε (καλό είναι να προνοήσουμε για λίγο ακόμα χώρο, διότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, καθώς και να αποφύγουμε τις εγκαταστάσεις τύπου παράγκας). Καθώς επίσης  και ενός περιφραγμένου εξωτερικού χώρου για την καθημερινή τους άσκηση.

6.Αναζητούμε στην ευρύτερη περιοχή μας καταστήματα από τα οποία θα προμηθευτούμε ζωοτροφές, ποτίστρες, ταΐστρες κλπ, καθώς και την εύρεση κτηνίατρου, στον οποίο  πρέπει να κάνουμε μια επίσκεψη ,για την ενημέρωση μας πάνω στη πρόληψη και υγιεινή .

7. Είμαστε λοιπόν, έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εύρεση των ζώων. Εδώ είναι πολύ καλό, να έχουμε τη συνδρομή κάποιου έμπειρου πάνω στην αξιολόγηση των αιγών, ανάλογα των απαιτήσεων μας . Πρέπει να είμαστε απαιτητικοί !Και όσο το δυνατό σίγουροι, ότι τα ζώα που θα αγοράσουμε είναι υγιή. 

8. Με την είσοδο  των ζώων στον χώρο μας, δημιουργούμε ένα ημερολόγιο για κάθε αίγα ξεχωριστά. Σ’ αυτό θα αναγράφουμε το ιστορικό της: ράτσα , ηλικία, εμβολιασμοί, αποπαρασιτοποιήσεις, ασθένειες, φάρμακα , ημερομηνία οίστρου, πιθανή ημερομηνία τοκετού κλπ.

9. Δημιουργία φαρμακείου για τις αίγες, το οποίο θα το εξοπλίσουμε με την βοήθεια του κτηνίατρου .

10. Η επιτυχία της εκτροφής δεν είναι θέμα τύχης, αλλά σωστής ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ με την βοήθεια κτηνίατρων, ζωοτεχνών, βοσκών και την δική μας σοβαρή ενασχόληση.


Ακολουθώντας αυτά τα βασικά βήματα θέτουμε τα θεμέλια για μια σωστή οικιακή αιγοτροφία, η όποια εκτός από το ότι θα πετύχει τον σκοπό της, θα γίνει και παράδειγμα μίμησης για τους συνάνθρωπους μας .
Το θέμα δεν είναι να επιστέψουμε στο παρελθόν, αλλά με γνώμονα αυτόν να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του, την προχειρότητα, την ημιμάθεια …..και με την σωστή κουλτούρα πάνω στη διαχείριση των παραγωγικών ζωών και της φύσης να προάγουμε την οικιακή μας  αυτάρκεια .








ΤΡΑΓΟΣ (Ο ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΠΑΔΙΟΥ)


Ωδή των τράγων = Τραγωδία
150 περίπου χρόνια πριν από την εμφάνιση του Αισχύλου οι χορευτές του Διθυράμβου θεωρούσαν τους εαυτούς του οπαδούς του Διόνυσου και για να το δείξουν αυτό  μεταμορφώνονταν σε Σάτυρους, οι οποίοι έμοιαζαν με τράγους.
Από τους τραγόμορφους αυτούς Σάτυρους προήλθε το όνομα τραγωδία (τράγων ωδή). Αργότερα ,  γύρω στο 530  π.Χ. , ο Θέσπης πρόσθεσε στην παράσταση  ένα ξεχωριστό πρόσωπο, τον «υποκριτή» τον πρώτο ηθοποιό στην ιστορία των ανθρώπων. Όταν  ο Αισχύλος πρόσθεσε τον δεύτερο και ο Σοφοκλής τον τρίτο υποκριτή, το δραματικό μέρος πήρε μεγαλύτερη έκταση από το λυρικό,  ο διάλογος κυριάρχησε σε βάρος του άσματος.
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η τραγωδία προήλθε,  «από των εξαρχόντων τον διθύραμβον».
Στην αιγοτροφία : Ο τράγος ηγείται στο κοπάδι όχι μόνο εμφανισιακά αλλά και ουσιαστικά . Γι αυτό η επιλογή μας θα πρέπει να είναι πολύ απαιτητική διότι:
Ο τράγος συνεισφέρει στο γενετικό υλικό όλων των παραγόμενων εριφίων. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας ένα υψηλής γενετικής αξίας δυναμικό τράγο .Συνίσταται η προμήθεια τράγου να γίνεται από φορείς που εφαρμόζουν πρόγραμμα ελέγχου αποδόσεων και καταγραφής γενεαλογικών στοιχείων και το τραγί να συνοδεύεται από pedigree που μέσα καταγράφεται η υψηλή κληρονομική γενετική του αξία (είναι πιστοποιημένο). Αν όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα προτείνεται το τραγί να είναι ένα από τα καλά αναπτυγμένα δίχρονα.
Συνιστάτε να επιλέγονται τράγοι με κέρατα έτσι ώστε να αποφεύγονται προβλήματα ερμαφροδιτισμού, (ο φόβος είναι να παρουσιάσουν άτομα ομοζυγοτα <<ακέρατα >> των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζει στειρότητα και στα δυο φύλλα).   
Οι τράγοι που επιλέγονται για αναπαραγωγή πρέπει να έχουν πάντα συμμετρικούς όρχεις χωρίς ανωμαλίες και να πληρούν τα κριτήρια φυλή.
Το βέβαιο είναι πως ως πολύδυμο δεν επηρεάζει τις πιθανότητες γέννας πολύδυμων στις αίγες που γονιμοποιεί. Αυτό ελέγχεται από τον αριθμό των ωαρίων που παράγει η αίγα και καθορίζεται από την γενετική της αξία, ενισχύεται όμως από το flushing ( η επιπλέον τροφή και τα παρασκευάσματα που δύνονται) . Ωστόσο, επηρεάζει σημαντικά την διάπλαση του εριφίου καθώς και την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των θηλυκών απογόνων  του.
Αν πρόκειται να αγοράσετε έναν τράγο, αυτό θα πρέπει να το κάνετε έγκαιρα και αρκετά πριν την εποχή του μαρκάλου, έτσι ώστε να δώσετε το χρονικό περιθώριο να εγκλιματιστεί στη νέα εκτροφή.
Μέχρι την εποχή του μαρκάλου, κρατήσετε το τράγο χωριστά και ταΐστε τον με καλής ποιότητας τροφής, προσέχοντας πάντα μη γίνει υπέρβαρος.   
 Το υπερβολικό βάρος μειώνει την ικανότητα επίβασης αλλά και την γονιμοποιητική του ικανότητα.
Καθόλη τη διάρκεια του μαρκάλου, δώστε στον τράγο αρίστης ποιότητας και ικανοποιητικής ποσότητας τροφή. Να θυμάστε πως καθόλη τη διάρκεια του μαρκάλου, «δουλεύει σκληρά».
Μετά το τέλος του μαρκάλου, υπάρχουν τρεις (3) λύσεις σχετικά με το τι να κάνετε με τον τράγο .
1η Λύση: Απομακρύνετε τον τράγο από το κοπάδι μέχρι την επόμενη εποχή μαρκάλου.
2η Λύση: Αφήνετε τον τράγο στο κοπάδι άλλες 20 ημέρες για να μαρκαλήσουν αίγες ενδεχομένως δεν συνέλαβαν και μετά τον  απομακρύνουμε.
3η Λύση: Αφήνετε τον τράγο στο κοπάδι όλο το χρόνο.
Ποια όμως λύση είναι η σωστή; Μπορεί να δοθεί απάντηση έτσι εύκολα; Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι πως σωστότερη λύση είναι αυτή που εξυπηρετεί τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους διαχειριστικούς σας στόχους.


Μερικές συμβουλές ακόμα:
 •Το καλοκαίρι επειδή οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, η θερμοκρασία του σώματος του τραγιού αυξάνεται και υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί η ποιότητα του σπέρματος. Γι’ αυτό συνίσταται τα τραγιά να παραμένουν σε δροσερό και σκιερό μέρος.
• Στο χώρο όπου στεγάζονται τα τραγιά να υπάρχει άφθονο και καθαρό νερό κατά τη διάρκεια του μεσημεριού κυρίως.
• Η παρουσία των τράγων, ιδιαίτερα η οσμή τους, ασκεί μεγάλη επίδραση στην οιστρική δραστηριότητα των αιγών. Αυτή η επίδραση δεν είναι τόσο έντονη όταν το τραγί βρίσκεται μονίμως μαζί με τις αίγες . Με τον αποχωρισμό των τραγιών και την συνένωσή τους πριν το μαρκάλο πετυχαίνουμε έναν πρακτικό συγχρονισμό οίστρων.
• Ελέγξτε τα τραγιά πριν το μαρκάλο για τυχόν παρασιτώσεις και κάντε απολυμάνσεις - αποπαρασιτώσεις όπου χρειάζεται καθώς και ενίσχυση με κάποιο πολύ-βιταμινούχο .
ΣΙΤΙΣΗ
Η σίτιση του τράγου είναι πιο απλή από της αίγας θέλει λιγότερη πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία.  Μπορεί να τρώει τις ίδιες τροφές με τις αίγες με μια  εξαίρεση μη ταΐζετε τριφύλλι ποικιλίας μηδικής . Περιέχει περισσότερη ποσότητα ασβεστίου  η οποία προκαλεί λιθίαση των νεφρών. Προτιμήστε σανό καλής ποιότητας.
ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ
Οι πιθανότητες βελτίωσης είναι σχεδόν μηδενικές αν ζευγαρώσετε τις αίγες με τον ασήμαντο τράγο του γείτονα επειδή τυχαίνει να είναι διαθέσιμος  η να αγοράσετε ένα τράγο επειδή είναι φτηνός, μη ξεχνάτε ότι δεν αρμέγετε τον τράγο αλλά τις κόρες του. Αν δεν διαθέτει κληρονομικά χαρακτηριστικά  για παραγωγή γάλατος ούτε και οι κόρες του θα διαθέτουν.
Από τη ηλικία των 4-5 μηνών είναι έτοιμα για ζευγάρωμα .Τον πρώτο χρόνο καλό είναι να περιοριστεί στο ζευγάρωμα από 10-12 αίγες ενώ ένας ενήλικας μπορεί και 100 αίγες μέσα σε ένα χρόνο.
ΣΤΕΓΑΣΗ
Η στέγαση πρέπει να είναι πολύ γερή Οι τοίχοι ,οι μάντρες και η φράχτες πρέπει να είναι πολύ γερές κατασκευές ετσι ώστε να αντέξουν ένα τραγο 100 κιλών με ένα κεφάλι σαν σίδερο .Ο στεγασμένος χώρος 2mχ2,5m είναι ικανοποιητικός και αν υπάρχει η δυνατότητα προαύλιου 2mχ9m με κολώνες περιφράξεις   πακτωμένες με τσιμέντο και απόσταση όχι μεγαλύτερη των 2,5 μέτρων.

                          Πηγές :η αίγα του Λουκά Ευσταθίου.                                                                         












      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου